onsdag 9 mars 2011

Nu börjar det hända....

Lammen blir fler och fler nu.

I måndags morse kom det två små vita tjejer.


Jättesöta är dom tycker jag, dom ser så ljusa och rena ut, pigga som sjutton.

Sen i går morse hade det blivit en liten tjej till.


Här var det lite mer grått, lustig teckning i ansiktet.

Så fick äntligen Matilda, som sett ut som en sprickfärdig ballong i en månad, sina lamm i går.


De två först kom ut utan problem mitt på dagen och jag var med. Den bortre kom först och det tog inte lång tid innan nosen på nästa stack ut. Pigga var dom och uppe på benen efter en kvart.

Sen gick det fler timmar, det kom ut en bubbla med vatten som sprack precis som när den andra kom men inget mer lamm kom. När sambon kom hem bestämde vi att vi måste kolla om nåt var fel. Han fick agera barnmorska och känna efter och mycket riktigt fanns det ett lamm till som låg tokigt med huvudet nedåt på nåt sätt. Lite krångligt var det, trångt, men han lyckade få ut det och det levde också.


Tre små pojkar blev det och här är dom uppställda för fotografering. Den närmast i bild är den vi hjälpte ut och bilden är tagen någon halvtimme efteråt så han var pigg direkt han också fast han fick vänta några timmar. Mamma Matilda är ganska rund ändå men det lär väl försvinna med tre lamm att ta hand om. Måste i alla fall vara skönt för henne, hon har haft det jobbigt sista veckorna och sista dagarna har hon knappt kunnat lägga sig ned.

I dag var det dags igen. Den här gången ute hos ungtackorna. Dom fick ju en ny bagge i höstas så man har haft lite mer koll på när det skulle kunna bli aktuellt där. Jag har inte kollat dom på dagarna förut men tänkte i dag att jag kanske borde göra det och hittade då ett litet nyfött lamm där också.

Totalt har det blivit 10 lamm hittills i år, sju baggar och 3 tackor, lite ojämnt!


Blev inte mycket annat gjort i går och är det inte tackor som lammar så är det något annat som kommer emellan. Håller fortfarande på och städar undan bland växterna. Snart, snart är det klart. Ska göra ett superryck i morgon för nu växer det bra i en del sålådor, de behöver flyttas så jag kan så mer.

3 kommentarer:

Cecilia sa...

Åh, så fina allihop och så spännande!
Och så mycket härlig ull i olika nyanser! :-)

Sanne sa...

Jättesöta allihop!

Mona sa...

Vad roligt det måste vara att få vara med från början och föda upp dom gulliga lammen!!