onsdag 30 mars 2011

I full fart över stock och sten!

Oj vilken dag det blev i går! Inte alls vad jag hade tänkt mig.

Jag får börja från början.

Sambon jobbade i närheten i går och kunde åka senare än vanligt hemifrån och då även köra ungarna till sina bussar. Jag skulle alltså få sovmorgon. Ungefär en halvtimme senare än jag brukar gå upp kom han upp i sovrummet och undrade om jag var vaken. Han hade varit till fåren och det var en tacka som lammat här hemma i lilla lagården och tre uppe i den andra. Ett lamm hade han hittat ute kallt och nästan livlöst och mamman till det hade två lamm till, ett lamm visste han inte vilken tacka det hörde till, en tacka hade två lamm som var ok och en tacka stack det ut nos och klövar på i bak. Det var bara att gå upp och äta frukost. Äldsta sonen som skulle vara hemma hade han också väckt och sagt till att han var tvungen att hjälpa mig om det behövdes.

När vi ätit gick vi först ut och kollade här och det var lugnt, verkade inte vara några problem. Sen gick vi upp till röran i den andra lagården. Två tackor med sina lamm hade han stängt in inne. Lammet som låg ute hade han lagt under värmelampan med en flaska varmt vatten och det började bli varmt men det var inte mycket fart på det. Vi undrade var den tredje tackan var. Visade sig att hon låg, tillsammans med ett lamm, precis innanför ingången där alla får kan gå in. Nosen stack fortfarande ut där bak och den rörde sig också men det verkade inte vara särskilt mycket fart på värkarna. Vi stod där länge och kollade henne, hon gick omkring och vi såg till så hon inte skulle gå ut. När klockan var över nio (vi kom nog dit vid halv åtta) och det fortfarande inte hänt mycket mer tyckte vi att det var dags att hjälpa till att få ut lammet. Nästan hela huvudet hängde ut och tungan stack ut och började bli blå. Sonen fick hålla i tackan och jag drog försiktigt i klövarna som stack ut. Kände pulsen i benen direkt när jag tog tag så det var i alla fall vid liv. Det var lite trögt men det gick bra. Lammet kom ut och började röra sig. Direkt efteråt stack det ut en liten klöv till på tackan. Vi väntade lite till och det verkade som hon skulle klara att få ut den tredje själv. Det gjorde hon men den var redan död när den kom, verkade som moderkaka och allt kom samtidigt så den hade nog fått syrebrist där inne.

Under tiden hade lammet under värmelampan börjat kvickna till. Det gav ifrån sig ynkliga små skrik men orkade inte resa sig ännu. Lammet jag hjälpte ut hade också börjat bli kallt och det var lite svagt. Tackan brydde sig inte så mycket utan började äta hö när det var klart så jag fick försöka torka och massera lammet lite och sen fick det ligga under värmelampan när det andra hade kommit på benen. Ingen idé att de skulle ligga där tillsammans då hade väl ingen tacka velat ha dom sen för att de luktade fel.

Det är lätt att vara efterklok och tänka att man borde hjälpt ut lammet tidigare så kanske det tredje också klarat sig. Det första var ju helt torrt, rent och fint och alltså fött ganska långt innan men det är ju så svårt att veta och man vill ju i det längsta att de ska klara det själva. Det här låg ju dessutom rätt, med nos och framklövar före, men det var ganska stort då. Nu har hon ju i alla fall två lamm kvar och då ska det ju inte behöva bli nåt krångel med att nån av dom inte får tillräckligt med mat.

Tackan med tre lamm, däribland det som låg ute och var kallt, verkar lite knäpp. Hon har ett lamm som får vara med hela tiden, ett som hon låter äta ibland men emellanåt stångar till när det kommer i närheten. Det tredje lilla som låg under värmelampan tar sig runt och skriker mycket och ibland svarar hon men när det ska försöka äta går hon iväg eller puffar iväg det också. Vi får se hur många det är som får lov att flaskmatas framöver. I går kväll såg vi till så alla fick mat och alla verkade ganska pigga. Hoppas dom kommer igång ordentligt så tackorna vänjer sig vid att dom ska äta och att alla får mat.

När jag kom hem efter allt det här var klockan tolv, halva dan hade gått! Jag skulle äta, hade lite annat att pyssla med hemma, flytta sådder och ville kolla fåren en gång till innan jag åkte och handlade. Inte hann jag med att så mer frön som var det jag hade tänkt göra i går. Bara att flytta fram det en dag då, nu har jag i alla fall mycket plats att ställa nytt på.

När vi var upp till lagården i går kväll hade jag kameran med och hoppades att lammen som är lite äldre skulle vara i farten. Dom brukar få mycket spring i benen ibland på kvällarna, tar riktiga glädjeskutt och springer allt vad dom orkar.


Dom gjorde riktiga race ute som jag lyckades få med. Det här väger ju verkligen upp när det är annat som inte går så bra. Den lite större som är med och springer är ett tacklamm som föddes i slutet av september förra året. Hon verkar tycka det är roligt att ha fått små kompisar att springa med, hon hade ju bara brorsan som var jämnstor när hon var liten.

Trött var jag i går kväll, jättetröt, man blir lite slut av sånt här.... och när man inte får den sovmorgon man tänkt sig heller. Hade tänkt lägga ut det här inlägget då men videofilen var ju så stor så jag orkade bara inte vänta på att den skulle ladda upp och absolut inte sätta mig in i hur jag skulle få den mindre! Det har jag gjort i dag.

2 kommentarer:

Skaparglädje sa...

Wao...vilken dramatik. Förstår att du blev trött av en sådan dag.
Kram!

Linn sa...

ahahha vad dom springer!!