torsdag 28 april 2011

Blommor och grönt!

Inte blir det mycket bloggat nu och stickning blir det inget alls!

Förra veckan var det jobb borta tre dagar och sen har det varit fullt upp med jobb här hemma. Småplantorna växer så det knakar och omskolning står ständigt på schemat. Dessutom har det ju gått med en rasande fart ute i trädgården de här veckorna när det har varit så härligt väder. Försöker faktiskt hinna med att få lite gjort där, i min egen trädgård, också i år. Har bl a gett mig på granhäcken ordentligt i år men det får bli uppdelat på flera kvällar, hoppas bara att den blir helt färdigklippt i år!

Gick också en liten vända med kameran i trädgården i kväll och här kommer en del små smakprov.


Julrosorna, Helleborus, blommar nu. De är inte stora och inte hjälper det väl att rådjuren gillar att äta upp alla blad på dom heller. Den som är störst och som jag haft längst, den grönaktiga, växte så bra förra sommaren och sen i höstas, när t o m första snön kommit, var rådjuren dit och bet av alla nya fina blad. Sedan satte jag nät runt den. När väl snön smälte såg det ut som någon varit och tuggat på den under snön också så tyvärr är det nog bara en blomstängel i år också. 


På andra sidan om husknuten har kungsängsliljorna, Fritillaria meleagris, börjat blomma så smått. På ett ställe, första bilden, har det blivit en hel bukett alldeles tillsammans.


Bakom mot väggen sitter en klematis, 'Korean Beauty', som får små gula blommor. Egen sådd, frö från Odla.nu, för ett antal år sedan nu. Förra året växte den så att halva rabatten var täckt i höstas. Jag tog mig för med en ordentlig röjning innan vintern för det var rena djungeln där i hörnet, men det har den ju klarat som synes. Den har ju suttit där några år nu och stammen är fler cm tjock där den är planterad. Vet inte riktigt vad jag tycker om den, lite för vild att ha i finare rabatter i alla fall, och så gillar jag ju inte gult heller. Hade en på ett annat ställe som höll på att ta omkull en stor syrenbuske. Den flyttade jag förra året och efteråt kom det rotskott av den i hela den planteringen. Hoppas i alla fall att den jag flyttade kommer igen i år för den har en jättestor björk att klättra i nu!


Den rödbladiga töreln, Euphorbia chamelion, är läcker när den kommer!


Ymparna jag gjorde på mina äppelträd förra våren har stora knoppar, i alla fall en del. Den på högra bilden har små knoppar men nog tror jag den har klarat sig. Den satte jag på huvudstammen där jag skurit som ett T i barken att sticka in den i. Det funkade jättebra och det är kul att se hur stadigt den har växt fast där. Trädet de här sitter på är ett 'Transparente Blanche' som inte är så många år. Förra året bar det sina fem första äpplen och det ser ut att bli mycket blom på det i år också. Den ena ympen är 'Amorosa' den andra kommer jag inte på så här på rak arm vilken det är, kan vara 'Wealthy' eller 'Risäter'.


Körsbärsbenveden, Euonymus planipes, har många små blomknoppar i år. Den sätter ordentlig fart på en gång, skotten har redan växt ca en dm. Har klippt bort de konstiga långa rotskotten som sköt upp för ett par år sedan så nu ser den ganska fin ut i formen igen.


En fläderbuske kom jag fram till att det var som växte i en rabatt jag gjorde i ordning för ett par år sedan. Troligen var det frön med i jorden vi köpte då för jag har för mig att det var flera små plantor på gång i somras. Den här var i alla fall störst och den flyttade jag till ett annat ställe i höstas. Den har klarat vintern bra och nu ser jag att det är en druvfläder, Sambucus racemosa, stora blomknoppar redan i år. Den är rätt snygg så här på våren.

Nu sova snart, i morgon mer omskolning! 

1 kommentar:

Sanne sa...

Vad mycket "grönt" och fint! Och vad bra man mår när allt kommer till liv igen!