torsdag 27 januari 2011

Årets första lamm!

I går kom årets första lamm.


Tyvärr blev det en krånglig förlossning så det var bara ett lamm som överlevde. Det första lammet låg med rumpan före och kom inte ut. Man tror ju i det längsta att dom ska klara det utan hjälp så när vi till slut hjälpte till att få ut det så var två redan döda. Det tredje och sista lammet var det i alla fall liv i och det var ju kul då. Han är riktigt pigg trots kylan.


Tackan verkade ganska medtagen i går kväll men är piggare i dag även om hon låg när jag var dit för en stund sedan. Hon verkar ha väldigt mycket mjölk och lillplutten passade på att äta lite fast mamma låg och tuggade på sin mat. Han kommer att bli stor och välväxt, ensam med så mycket mat att tillgå, bagge och dessutom född så tidigt på året.


Några av de andra tackorna passade på att stå och sola sig lite i dag. De såg ut som de tyckte det var skönt. Näst i tur att lamma är nog den grå/svarta tackan mitt i bild. Hon är väldigt tjock och har börjat få lite juver hon också så det dröjer nog inte så länge där heller. Övriga tycker jag kan vänta till i mars.

onsdag 26 januari 2011

Vantar och mössor

Först några bilder på vantarna från förra inlägget.



Äntligen torra och lite borstade, dom blev bra.


Nu är jag inne på mössor igen.


Har börjat på en och funderar på att göra en av det blålila nystanet också.


I går fick jag paket!


Har upptäckt på sista tiden att jag har saknat många grövre stickor. Nr 2 - 6 hade jag väl alla tänkbara modeller av sedan 80-talet men grövre fattades det många av så det var i första hand dom jag beställde men självklart kom det med lite garn också.

Måste berömma Garnaffären igen för snabb leverans! Beställde sent i söndags kväll och fick sms tisdag förmiddag att paketet fanns hos mitt ombud, härligt!


I går var jag till min mamma i Enköping och passade då på att göra ett snabbesök hos Tygriket också.


Där köpte jag de här två färggranna nystanen och även där några rundstickor. Kom nämligen på efter jag beställt stickor, och när jag börjat på mössan, att 60 cm rundsticka skulle passa allra bäst att sticka den med. Började med en 80 cm och tänkte köra magic loop men de gamla stickorna jag har från 80-talet är stå otroligt stela så de funkar inte alls till magic loop. Bytte till en 40 cm men den är det så korta stickor på så det är jobbigt att sticka med den. 60 cm är perfekt till mössor!

söndag 23 januari 2011

Färdiga alster!

Tänkte visa upp det som blivit klart senaste dagarna.

 

Först västen.... blev väl ganska bra, lite tung och tjock men varm och skön. Sen är det väl en vanesak kanske.... om man känner sig bekväm i den.


I går stickade jag ett par vantar.


Som jag skrev för ett tag sedan har jag stickat så snabba projekt sista tiden att jag inte hinner tänka ut vad nästa ska bli och så var det nu också. Hade inget på gång och de här nystanen har legat här ett tag och jag tänkte när jag köpte dom att det skulle bli vantar så det var bara att sätta igång. Dom gick ju ännu fortare att göra så nu sitter jag här igen och kan inte bestämma mig!

I dag har jag tovat dom lätt för hand i varmt vatten i handfatet och nu ligger dom på tork. Det lär väl ta ett tag innan dom är torra, då kommer nya bilder.


Nu blommar tre av amaryllisarna som var kvar.




 Jätteläckra alla tre men den i mitten tar nog priset!

onsdag 19 januari 2011

Stickor nr 12!

Nästa stickprojekt påbörjades i går kväll.


Det ska bli den här västen som finns i Drops senaste kollektion. Gratis beskrivning på deras sida.


Den stickas på stickor nr 12 med 7 maskor på 10 cm! Tror aldrig jag har stickat något på så grova stickor förut, hade i alla fall inga såna hemma. Originalet stickas i Drops Polaris som är så tjockt men jag har plockat ihop lite garner jag redan hade i stället. Faktiskt är det bara det naturvita längst till höger som är köpt nu i höstas, de övriga har legat här hemma i säkert 15 år. Kul att göra av med lite sådant gammalt.

My purple Annis!

Min nya Annis blev klar här om kvällen.


Blöt och utspänd blev den i går eftermiddag och har legat så till i dag.




 Tycker den blev riktigt bra, är så nöjd!

Ändringarna jag har gjort i originalbeskrivningen är:
  • lagt till fyra rapporter på spetsbården och alltså börjat med 411 maskor
  • stickat varv 1-14 på spetsbården två ggr innan jag gått vidare
  • på de förkortade varven i slätstickning har jag stickat och vänt 20 ggr i var sida enligt beskrivningen, dvs ökat på 3 nya maskor innan varje vändning
  • därefter har jag bara ökat på 2 nya maskor innan varje vändning för att få lite fler varv i slätstickning, det gör också att formen blir lite mer rundad
  • stickat några varv extra på slutet innan jag maskade av, mest för att garnet skulle ändra färg lite så att slutvarven blev mörkare
Det visade sig att det gick åt precis ett nystan M&K Fame trend till den här sjalen. Jag hade 38 gram kvar från förra sjalen som jag började med och nu har jag 38 gram kvar av det nya nystanet!

måndag 17 januari 2011

Amaryllis och Annis

Jag har väl berättat förut att jag köpte åtta amaryllislökar från Odla.nu i höstas?

Planerade att plantera dom med några veckors mellanrum för att få lång blomning. Det gick lite si och så med det, de två första jag planterade blommade ju efter två veckor. Planterade sedan två till som tog längre tid på sig och de fyra sista blev liggande i kartongen lite väl länge men hade ändå inte börjat växa särskilt mycket när de kom i jorden. De blev planterade alla fyra på en gång och de har inte blommat ännu.


Alla har två knoppar var och kommer att blomma nästan samtidigt! Färgerna ser ni på nästa bild, ser fram emot dom!

 
De två jag planterade andra gången blommar med var sin stängel nu också. Den vita var så lång, nästan en meter hög, så jag tyckte den skulle vara bättre att ha i en vas. Tog av den rosa också så jag kunde ställa undan den löken lite och ge plats åt de fyra som är kvar. Den vita har dessutom två till knoppar ända nere vid löken som jag tänkte skulle få mer energi att komma upp om jag tog bort den där långa. Hoppas de gör det, i så fall har den löken blommat med fyra stänglar!


Måste verkligen berömma dessa lökar, det var riktigt bra kvalité på dom. Alla har fått minst två blomstänglar och det har varit fem-sex blommor på varje hittills. Jättefina!



Annars stickar jag nu på min nya Annis sjal.


Blir nog klar med den i kväll.... hoppas det så jag kan blocka den i natt! Ska bli så kul att se hur stor den blir nu. Det verkar bli en del kvar av garnet i alla fall men varven börjar bli rätt långa igen nu så det är svårt att veta hur mycket.


Nu ska jag börja titta över inventeringslistorna så jag kan komma igång med bokslutet någon gång.... inte särskilt lockande faktiskt.

torsdag 13 januari 2011

Frön....

Den rosaaktiga tubhalsduken blev klar i tisdags kväll.




Det är lite svårt att få dom lagom vida i förhållande till längden tycker jag. De andra blev lite för vida och känns korta på så den här gjorde jag smalare men lika lång och då känns den nästan för lång i stället men det blir nog bra. Den lila i förra inlägget passar nog bättre längre fram i vår när det är lite varmare, använde den här om dagen och då tyckte jag det var för öppet och kallt om halsen.

Nu har jag börjat på en till Annis sjal. 


Det är samma garn och färg som den första, M&K Fame trend. Tycker garnet är så läckert men att den sjalen blev lite för liten så nu ändrar jag lite i beskrivningen. Jag har lagt till 4 mönsterrapporter och tänker sticka mönstret två gånger så det blir en bredare bård. Dessutom tänker jag ändra lite i slätstickningen där man gör vändningar mitt i varven, inte öka på maskorna lika fort, så att den slätstickade delen blir lite högre.

Har kvar av garnet från den första sjalen men som ni ser på bilden är det inte riktigt samma färg på det nya nystanet. Det där mörkaste blålila är inte riktigt lika mörkt i det nya men jag börjar med det jag har kvar och hoppas det ska se bra ut med lite starkare färg på spetsbården. Slutet på det gamla nystanet och början på det nya är precis samma mellanlila nyans så skarven kommer nog inte att synas alls hoppas jag.


I går kväll gjorde jag faktiskt årets första fröbeställning! Känns riktigt bra! Förra året vid den här tiden var jag inte det minsta sugen på att studera frökataloger och planera odlingarna inför våren och sommaren men i år känns det lite mer lockande.

Första beställningen gick till Odla.nu, blomfröer. Det är ju inte så väldigt stort utbud dom erbjuder så det tar inte så lång tid att bestämma vad man ska ha där. Värre blir det när man ska beställa från Impecta, mycket att gå igenom där, tur att man kan spara kundkorgen i deras webbutik. Kikade också lite hos Jennys frön & sån't i går kväll, blir nog en beställning där också i år, mycket kul tomater och chili har hon t ex.

tisdag 11 januari 2011

Vardag igen!

I går började sambon jobba igen, i dag började dottern skolan igen och i morgon börjar sonen i sin skola igen. Ganska skönt att allt återgår till det normala men fy sjutton vad trögt det var i morse! Borde försöka få något gjort här, t ex bokföringen som jag inte brukar ligga efter med, men det är fortfarande trögt.

Sedan förra inlägget har jag stickat tubhalsdukar.



Den blågröna är en Burnished Leaves Cowl och den lila är en  Birthday Cowl, båda beskrivningarna finns gratis på Ravelry. Båda är stickade i garnet Manos Silk Blend, 70% merinoull och 30% silke. Jättehärligt garn, fina färger, såå mjukt och fantastiskt lättstickat, men lite dyrt är det.

I går kväll började jag på en till.


 Den heter Ashford Cowl och finns även den gratis på Ravelry. Den stickar jag i garnet Aysen från Araucania, 70% merinoull, 20% alpaca och 10% silke. Även det är ett härligt, lite väl dyrt garn men de är så mjuka och sköna de här garnerna med fin merinoull och silke just när man ska ha det färdiga under hakan, inte ett dugg stickigt fast det är mycket ull i.

Hittade en grupp på Ravelry som heter 52 Cowl Along. Det är meningen att man ska sticka en krage i veckan och man får förslag så man kan vara flera som stickar samma samtidigt om man vill. Jag kommer nog inte att göra 52 stycken, det blir säkert uppehåll när trädgårdssäsongen sätter fart igen, men än så länge hänger jag med. Är inne på min fjärde nu och det är bara andra veckan ännu.

De här projekten går nästan lite för fort att göra, hinner inte bestämma vad nästa ska bli innan jag är färdig med det jag håller på med. Vill så gärna börja med nästa direkt men har svårt att bestämma mig.

Nu ska jag gå och äta något sedan försöka få något nyttigt gjort och därefter blir det ju online stickcafé på Facebook igen.

tisdag 4 januari 2011

Snabbstickat....

Vad dagarna går fort när man tar sig ledigt och alla andra i familjen också är hemma och lediga. Tycker inte jag hinner något.... annat än att sticka! ;-)

Kände ju att jag ville göra något annat än sjalar nu så det har blivit ett par mössor och en tubhalsduk de senaste dagarna. Härligt enkelt, snabbstickat och kul med lite andra projekt!




Mössorna är i en enkel modell med bred resår och slätstickning. Den blå är stickad i garnet jag köpte på Syfestivalen, Red Heart Romy. Härligt mjuk och skön blev den och det var lite kul att färgerna hamnade så att det blev lite större fält av dom. Den röda är stickad i Viking Balder som är tjockt och jag tycker den blev lite hård och klumpig, skulle kanske stickat på ännu grövre stickor.





Tubhalsduken är i en modell som heter Growing Leaves Cowl och finns gratis att ladda ner från Ravelry. Den är stickad i dubbelt garn, en tråd Drops Delight och en tråd Drops Kid-Silk. Det blev en härlig mjuk kvalitet av den blandningen.

Nu är det snart dags för stickcafé på Facebook igen och temat är Startitis! Visste inte vad det är men har nu googlat lite och förstår.... ha ha.... dags att börja nya projekt i mängd! ;-))